dinsdag 22 februari 2011

Fit in 12 weken

Sinds vorige week neem ik deel aan “Fit in 12 weken”.
Dat is een programma dat uitgaat van de provincie, en waarvoor je in verscheidene gemeenten, waaronder de onze, kon deelnemen. Bedoeling is mensen die niet of zo goed als niet bewegen of sporten, fitter te krijgen.

Je moest eerst een inspanningstest op een fiets doen. Daaruit wordt dan je fitheidsniveau gemeten.
Zoals ik verwacht/gevreesd had, valt dat bij mij niet te meten, omdat ik wegens mijn knieën niet goed bergop kan fietsen.
Bedoeling was namelijk dat je bleef fietsen tot je uitgeput was. Ik ben na 20 minuten, waarbij de belasting uiteraard continu opgedreven werd, moeten stoppen, maar ik was nog helemaal niet uitgeput.
Omdat ze het bij mij niet kunnen meten, zit ik in niveau 1 (er zijn 7 niveau’s, 4 en 5 zijn de beste, boven de 5 heb je al kans op kwetsuren).

Na de test kreeg je een heleboel uitleg, zowel mondeling als op papier, en werd voor iedereen persoonlijk bepaald hoeveel je hartslag mag bedragen tijdens een inspanning.
’t Is te zeggen, PER SPORT krijg je een minimum en maximum hartslag. Binnen die hartslag (die dus verschillend is naargelang je wandelt, loopt, fietst, zwemt, roeit enz.) moet je 3x/week minimum 20 minuten aan een stuk trainen. Per 10 minuten dat je traint, krijg je een bepaald aantal punten (ook weer verschillend per sport), en per week moet je een bepaald aantal punten bijeensprokkelen.
Als je dat exact volgt, zou je binnen 12 weken (dan volgt er namelijk een nieuwe inspanningstest) 1 niveau hoger moeten zitten.
In mijn geval zal dat waarschijnlijk geen verschil maken, ik zal vermoedelijk op hetzelfde punt moeten stoppen en dus nog steeds in niveau 1 zitten.
En bovendien is slechts 3x/week gedurende 20 minuten wandelen, fietsen of wat dan ook uiteraard veel te weinig om klaar te raken tegen september.

MAAR: ik heb nu wel een heel duidelijk schema wat hartslag betreft. Want als je binnen hun aangegeven grenzen traint, verbeter je je uithoudingsvermogen. Dit schema werkt dus niet op kracht of snelheid, enkel op uithoudingsvermogen. En laat dat nu net zijn wat wij vooral moeten trainen!
Ze hebben ook duidelijk uitgelegd waarom het zo belangrijk is dat je telkens binnen de aangegeven hartslag blijft: als je hartslag lager is, beweeg je wel, maar gaat je uithoudingsvermogen niet verbeteren. Als je hartslag hoger is, kom je in de anaërobe zone, dat wil zeggen dat je meer zuurstof vraagt dan je krijgt, je dus verzuring krijgt en kans op kwetsuren.

Inmiddels heb ik al 4 dagen getraind (vandaag de 5e) en heb tot nu toe al 37 punten in de eerste week (moest er maar 11 hebben). En ik merk dat het wandelen veel beter gaat als ik binnen de opgegeven hartslag blijf.
Merk nu ook dat als ik bergop ga of als ik met een rugzak stap, mijn hartslag onmiddellijk hoger wordt en ik erg moet oppassen dat ik niet boven de maximum hartslag ga. Maar als ik binnen de opgegeven hartslag blijf, ben ik veel minder moe en bezweet.
En als ik bergaf ga, moet ik ten opzichte van 5 dagen geleden al sneller stappen om niet onder mijn minimum hartslag te zitten.
Dat bewijst dat mijn uithoudingsvermogen verbetert!
En omdat je nu elke week je punten online moet invoeren, heb je toch ook ergens een stok achter de deur om regelmatig te trainen, en kan je niet zo gemakkelijk een excuus uitvinden om dat die of die dag niet te doen.

Dus mijn geloof dat ik het zal halen (bovenop de Monte Perdido geraken) is hiermee toch een heeeeel klein beetje gestegen!

2 opmerkingen:

  1. waw Marie-Rose, wat goed van je! Ben blij dat je iets gevonden hebt waarbij je je vooruitgang kan meten. Ik had de indruk dat dit voor jou belangrijk was, als een soort van houvast! Doordoen hé, je kan het zeker!!!!
    Veel liefs en tot morgen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Doe zo voort schat, met je wilskracht zul je zeker je doel bereiken!

    BeantwoordenVerwijderen